Direct onder de knieschijf zit slijmbeurs, deze werkt als een zogenaamd stootkussen. Dit stootkussen zou je kunnen zien als een platte ballon welke gevuld is met een substantie welke weer een smerende werking heeft voor het kniegewricht. Bij een slijmbeursontsteking raakt het slijmbeurs in de knie ontstoken. Dit wordt ook wel bursitis prepatellaris genoemd.

 

Symptomen slijmbeursontsteking knie

slijmbeursontsteking-knieEen van de symptomen van een slijmbeursontsteking in de knie is een dikke knieschijf. Er treed een zwelling op waarbij de knie rood kan worden, warm aanvoelt en dikker wordt. Het lopen zal hierdoor moeilijk en pijnlijk zijn. De symptomen hebben raakvlakken met vocht in de knie. Indien de knie vaker rood, dik en pijnlijk wordt dan kan er sprake zijn van een chronische slijmbeursontsteking.

 

Oorzaak slijmbeursontsteking in de knie

Er zijn verschillende oorzaken bekend welke een slijmbeursontsteking in de knie als gevolg kunnen hebben. Veel op de knieën zitten zoals stratenmakers dat doen kan hier toe leiden. Dit heeft er mee te maken dat er constant druk op de knie uitgeoefend wordt en het slijmbeurs daardoor ontstoken raakt.

Een andere oorzaak van een slijmbeursontsteking in de knie kan veroorzaakt worden door sport. Wanneer men op de knie valt zoals bijvoorbeeld bij judo kan het slijmbeurs geïrriteerd raken en hierdoor gaan ontsteken. Ook een andere harde val kan een ontsteking veroorzaken.

 

Hoe te handelen bij slijmbeursontsteking

Indien er sprake is van een dikke knie welke wordt veroorzaakt door een slijmbeursontsteking dan is rust in eerste instantie het beste wat je de knie kunt geven. Met rust bedoelen we dat je de knie zo min mogelijk moet gebruiken en het buigen en strekken moet minimaliseren. Het been zo veel mogelijk recht proberen te houden is dus het beste voor de knie. Hierdoor zal het slijmbeurs sneller genezen.

 

Pijnbestrijding

ibuprofen-slijmbeursontstekingBij pijn kan met de knie proberen te koelen met een ijspack. Heb je geen ijspack in huis maar wel iets anders uit de diepvries dan kun je het beste een theedoek er tussen houden zodat je huid niet kan bevriezen. Een ijspack kun je onder andere kopen bij de drogist.

Je kunt ook pijnstillers en ontstekingsremmers gebruiken bij een slijmbeursontsteking. Een goede pijnstiller is paracetamol 500mg. Probeer het gebruik hiervan te beperken i.v.m. mogelijk maagklachten.

Ibuprofen en diclofenac werken ontstekingsremmend en pijn verlichtend. Ook voor deze medicatie geldt dat je rekening moet houden met maagklachten. Indien er maagklachten optreden kan een maagbeschermer zoals Omeprazol worden aanbevolen. Omeprazol is via de huisarts op recept te verkrijgen maar ook te koop bij bijvoorbeeld het Kruidvat.

 

Aanhoudende klachten

Wil de slijmbeursontsteking niet overgaan of keert deze regelmatig terug dan kan men kiezen om het vocht te laten wegzuigen uit de knie. Bij een ernstige zwelling kan een arts ook kiezen voor een cortisone injectie welke in de knie wordt gespoten. Dit werkt ontstekingsremmend en heeft snel een positieve uitwerking.

 

Slijmbeursontsteking in de knie voorkomen

kniebeschermersHeb je eenmaal een slijmbeursontsteking gehad in een van de knieën dan weet je dat dit zeer pijnlijk kan zijn en dat je dit niet nogmaals wilt meemaken. Voorkomen is dus beter dan genezen. Heb je een baan waarbij het vereist is dat je veel op je knieën zit dan kunnen kniebeschermers een uitkomst bieden. Voorkom druk op de knieschijven en voorkom dat de knieschijven een klap krijgen door je veelvuldig te laten vallen op je knieën.