dikke-knie-met-vochtWanneer je last hebt van je knie, is de oorzaak vaak te vinden in overbelasting. De gevolgen van overbelasting kunnen erg vervelend zijn. Waardoor kun je je knie overbelasten? Je kunt je knie onder andere overbelasten wanneer je teveel sport. Met name bij hardlopen heb je een grotere kans op overbelasting van de knie. Een goede opwarming kan veel blessures voorkomen. Ook door een verkeerde beweging of door teveel aan overgewicht kan overbelasting veroorzaakt worden. En soms veroorzaakt een bestaande blessure aan je knie juist voor de overbelasting. Deze ontstaan vaak tijdens het sporten. Denk daarom altijd aan een goede warming-up en cooling down. Ook wanneer je bent gevallen of als je je hebt gestoten kun je met een overbelaste knie te maken krijgen. Het gevolg is een dikke knie: vocht in knie.

Risicofactor knieaandoeningen

Een belangrijke risicofactor bij knieproblemen is ouderdom. Deze klachten hebben dan ook niets met een blessure te maken, maar wel met slijtage van de knie. Als je ouder bent dan kunnen je botten niet meer zo goed tegen een stootje, als je dan een keer valt is de kans op een breuk of andere blessures veel groter dan wanneer je nog jong bent.

Oorzaken knieaandoeningen

anatomie-van-de-knieEr kunnen verschillende oorzaken zijn van knieaandoeningen. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van gescheurde kniebanden of kruisbanden, je kunt gescheurd kraakbeen hebben maar je kunt ook een gescheurde meniscus hebben. Maar met name overbelasting is erg vervelend, want daardoor kun je niet vooruit. Je hebt teveel gedaan. Misschien ben je in een keer een hele dag gaan sporten en sport je normaal nauwelijks, of ben je een uur gaan hardlopen en heb je dit nog nooit eerder gedaan. Als je geen warming-up doet voordat je gaat sporten is de kans op blessures groter. Het is daarom van belang dat je altijd zorgt voor een goede warming-up, rustig opbouwen van activiteiten, zodat je overbelasting deels kunt voorkomen. Overbelasting voorkomen kan natuurlijk niet altijd, want je kunt immers ook een keer vallen of een ongeluk krijgen waardoor de knie een flinke klap krijgt.

Overbelasting aanpakken

kussen-onder-knie-leggenWanneer je last hebt van een overbelasting aan je knie dan is dat vervelend en wil je er zo snel mogelijk vanaf. Maar het belangrijkste is dat je naar je lichaam gaat luisteren en dat je je knie laat rusten. Je kunt op de bank gaan liggen en dan een kussen onder je knie leggen. Het is ook belangrijk dat je niet doorgaat met sporten en dergelijke. Je moet echt je rust nemen ook al kan dat soms lastig zijn. Een overbelasting gaat niet zomaar over, je hebt rust nodig zodat je knie de kans krijgt om weer helemaal te kunnen herstellen. Hoelang dat gaat duren hangt er vanaf wat er is gebeurd en of je ook echt rust gaat houden. Bij de een herstelt het nou eenmaal sneller dan bij de ander, maar het gaat er vooral om dat je de overbelasting en de pijn in je knie serieus neemt. Je wilt er namelijk ook zo snel mogelijk weer vanaf. Zorg daarom dat je de oorzaak van de overbelasting van de knie weet, zodat je dit in de toekomst kunt proberen te voorkomen. Het is absoluut niet prettig wanneer je vooruit wilt en je voelt je daarin belemmerd worden, toch is het belangrijk dat je de tijd neemt om te herstellen!