knie-effusieKnie effusie of in de volksmond ook wel vocht in de knie genoemd, treedt op wanneer overtollig vocht zich ophoopt in- en rond de kniegewrichten. Er zijn veel voorkomende oorzaken voor de zwellingen waaronder artritis, letsel aan de ligamenten (kruisbanden) of meniscus, of wanneer er vocht ophoopt in de slijmbeurs. Deze aandoening staat ook wel bekend als prepatellar bursitis.

Er is een kleine hoeveelheid vloeistof aanwezig in normale gewrichten. Wanneer een verbinding wordt beïnvloed door artritis en dan vooral door een inflammatoire artritis zoals reumatoïde artritis (RA) ontstaan er abnormale hoeveelheden vochtophoping met als resultaat een gezwollen knie met vocht. De vloeistof, het vocht, wordt door de weefsels die zijn getroffen zoals bijvoorbeeld door artritis aangemaakt.

 

Wat zijn de symptomen van een knie effusie?

Een symptoom is iets wat de patiënt waarneemt en beschrijft. Een teken is iets wat andere mensen, waaronder een arts, kunnen waarnemen. Bijvoorbeeld kan slaperigheid een symptoom zijn terwijl verwijde pupillen, is zichtbaar, een teken is. Tekenen en symptomen van vocht in de knie zijn afhankelijk van de oorzaak. Bij artrose doet zich er al pijn voor bij een minimale belasting. De pijn verdwijnt meestal weer met rust en ontspanning. De ene knie kan groter, dikker zijn dan de andere. Een verdikking rond de botdelen van de knie is in vergelijking met de andere knie dan ook duidelijk zichtbaar. Wanneer het kniegewricht kampt met een overmaat aan vloeistof, kan het in de meeste gevallen lastig worden om het been te buigen. Als een individu zijn of haar knie heeft geblesseerd, hij of zij kneuzingen aan de voor-, zij- of achterkant van de knie heeft, dan kan bij minimale belasting van het kniegewricht als zeer pijnlijk worden ervaren waardoor bewegen zeer beperkt mogelijk is.

Tekenen en symptomen van water op de knie zijn meestal:

Zwelling – De knie kan rond uw knieschijf merkbaar opzetten. Deze zwelling is het duidelijkst bij de aangedane knie vergeleken met de andere knie.
• Stijfheid – Wanneer uw kniegewricht overtollig vocht bevat dan bent u niet in staat om het been te buigen of volledig te strekken.
Pijn – Afhankelijk van de oorzaak van de vochtophoping kan de knie zeer pijnlijk aanvoelen en kan belasting onmogelijk zijn (zoals er op staan).

Wat zijn de oorzaken van de knie Effusie?

Oorzaken van de zwelling kan bijvoorbeeld artritis zijn, letsel aan de ligamenten van de knie of een ongeval. De natuurlijke reactie is om de knie daarna te omringen met een beschermende vloeistof. Ook kan er een onderliggende ziekte of aandoening zijn welke hiervan de oorzaak is. Het type fluïdum dat zich ophoopt rond de knie, is afhankelijk van de onderliggende ziekte, aandoening of soort traumatische verwonding die het overtollige vocht veroorzaakt. De zwelling kan in de meeste gevallen makkelijk worden genezen. Het hebben van artrose of het plegen van risicovolle sporten die een snelle cut-and-run bewegingen van de knie vereisen zoals voetbal of tennis kunnen de kans op vocht in de knie vergroten.

Bij zwaarlijvige mensen komt er meer gewicht op het kniegewricht te staan. Dit veroorzaakt meer slijtage in het gewricht. Na verloop van tijd zal het lichaam overtollige gewrichtsvloeistof gaan produceren.

 

Wat zijn de opties voor de behandeling van de knie Effusie?

Samen met een vorm van medische zorg, kan een kniegewricht effusie ook goed reageren door eenvoudige zelfzorg toe te passen zoals rust, een ijspack en oefeningen. Indien er zich een ongeval heeft voorgedaan is het aan te raden om het getroffen gebied 15 tot 20 minuten per keer te koelen met ijs. Een fysiotherapeut kan met (fitness) oefeningen het gebied versterken zodat de verzwakte knie minder kwetsbaar wordt. De meeste behandelingen voor een kniegewricht effusie beginnen met het onderzoeken naar de oorzaak van de aandoening. Bij veel mensen met water op de knie moet de overtollige vloeistof verwijderd worden. Tenslotte kan de arts reeks een corticosteroïd injecties toedienen (niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAIDs) of antibiotica) om de ontsteking te verminderen of een infectie te behandelen. Voor anderen kan een knie-operatie of zelfs een gezamenlijke vervanging nodig zijn.

 

Het voorkomen van Knie Effusie

Door het vermijden van plotselinge schokken/bewegingen en bewegen op ruwe loopvlakken kun je voorkomen dat er knie blessures optreden. Obesitas is ook niet gunstig, deze voert een extra druk uit op het kwetsbare kniegewricht. Bewegingsoefeningen welke beter overwogen kunnen worden in verband met de kwetsbaarheid van de knieën zijn bijvoorbeeld om kleine- en niet te diepe kniebuigingen te maken zodat het gewicht meer op de buitenkant van de voet terecht komt. Sporten die minder zwaar zijn voor het kniegewricht zijn bijvoorbeeld wandelen en zwemmen. Bij fietsen is de juiste zithoogte erg belangrijk. Kies activiteiten welke zijn aangepast aan uw eigen knie kracht en capaciteit. Sporten die veel vergen van kniegewrichten zijn, voetbal, sprinten, rugby, hockey, squash, volleybal, basketbal, skiën, tennissen en joggen.