vocht-in-knie-anatomieInleiding knieproblemen

Knieproblemen komen zeer vaak voor en komen voor bij mensen van alle leeftijden. Dit artikel bevat algemene informatie over diverse knieproblemen. Het omvat beschrijvingen en een illustratie van de verschillende onderdelen van de knie. Op deze website tref je onder andere meer informatie over symptomen, diagnose en behandeling van specifieke soorten knie blessures.

 

Wat doen de knieën? Hoe werken ze?

De knie is een gewricht welke de beenderen van het bovenbeen aan de botten van het onderbeen verbinden. Deze werkt door een scharnierachtige beweging terwijl ze de stabiliteit en kracht van het gewicht van het lichaam ondersteunt. Flexibiliteit, kracht en stabiliteit zijn nodig om te kunnen staan en voor bewegingen zoals wandelen, hardlopen, hurken, springen en draaien.

Botten, kraakbeen, spieren, banden en pezen helpen de knieën om hun werk te doen. Wanneer er een knie probleem ontstaat, kan het je dagelijkse leven drastisch beïnvloeden. Deelname aan sport of zelfs gewoon opstaan uit een stoel en lopen kunnen met knie problemen erg lastig zijn.

 

Wat zijn de onderdelen van de knie?

anatomie-knieDe anatomie van de knie. Zoals elke gewricht, wordt de knie samengesteld uit botten en kraakbeen, ligamenten, pezen en spieren. Ligamenten zijn banden van bindweefsel om een gewricht op zijn plaats te houden. De afbeelding toont verschillende onderdelen van knie.

De afbeelding geeft een zijaanzicht van de knie, die de plaats van:

• Quadricepspees
• Patella (knieschijf)
• Laterale collaterale ligament (buitenste knieband)
• Articulair kraakbeen
• Kniepees
• Meniscus
• Tibia (scheenbeen)
• Mediale collaterale ligament (binnenste kruisband)
• Voorste kruisband
• Achterste kruisband
• Dijbeen

Botten en kraakbeen

Het kniegewricht is het kruispunt van drie botten: het femur (dijbeen of bovenbeen bot), de tibia (scheenbeen of groter bot van het onderbeen), en de patella (knieschijf). De patella is 2 tot 3 cm breed en 3 tot 4 inch lang. Het ligt boven de andere beenderen aan de voorzijde van het kniegewricht en glijdt wanneer de knie beweegt. Het beschermt de knie. Ook heeft de knieschijf de functie om de quadtricepts zo veel mogelijk bij het kniegewricht uit de buurt te houden.

De uiteinden van de drie botten in het kniegewricht zijn bedekt met gewrichtskraakbeen. Dit is een taai en elastisch materiaal dat helpt bij het absorberen van schokken en het kniegewricht soepel laat bewegen. De meniscus scheidt de beenderen van de knie met pads van bindweefsel genaamd menisci. De menisci zijn twee halvemaanvormige schijven, elk genoemd meniscus, gepositioneerd tussen de tibia en femur op de buiten- en binnenzijden van elke knie. De twee menisci in de knie fungeren als schokdempers. Deze dempen de schokken van het onderste gedeelte van het been en versterken daarmee de stabiliteit.

Spieren

werking-en-functie-knieschijfEr zijn twee groepen spieren bij de knie. De vier quadriceps spieren aan de voorzijde van het bovenbeen werken om de knie strekken vanuit een gebogen positie. De hamstrings, die langs de achterkant van de dij van de heup tot net onder de knie zitten, helpen de knie te buigen.

Pezen en ligamenten

De quadriceps pees verbindt de quadriceps aan de patella en zorgen ervoor dat de knie uitgelijnd wordt. De volgende vier gewrichtsbanden verbinden het dijbeen en het scheenbeen en geven gezamenlijke kracht en stabiliteit:

• De mediale collaterale ligament, die langs de binnenkant van het kniegewricht loopt, zorgt voor stabiliteit voor het binnenste (mediale) van de knie.

• De laterale collaterale ligament, die langs de buitenzijde van het kniegewricht loopt, zorgt voor stabiliteit aan het buitenste (lateraal) gedeelte van de knie.

• De voorste kruisband, in het midden van de knie, beperkt de rotatie en de voorwaartse beweging van de tibia.

• De kruisband, ook in het midden van de knie, beperkt de achterwaartse beweging van de tibia.